Acest proiect īsi propune implementarea metodologiilor avansate de restaurare pentru o strategie sustinuta de conservare aplicata pe monumente de piatra si cladiri istorice aflate īn aria orasului Bucuresti si īn afara lui. Acest proiect este un exemplu deosebit de consortiu multidisciplinar creat pentru aplicarea rezultatelor stiintifice īn beneficiul societatii. Mai mult decāt atāt, el dezvolta o activitate concertata la nivel stiintific īnalt, cu caracter inovativ si valoare aplicativa bazata pe un plan de diseminare profesional.

Procedurile inovatoare ce vor fi dezvoltate sunt bazate pe integrarea tehnicilor laser optimizate pentru curatarea pietrei si a decoratiunilor murale cu efect invaziv redus alaturi de abordarea conventionala a curatarii, consolidarii si tratamentelor de protectie a acestor materiale. Investigatii optimizate legate de curatarea laser a decoratiunilor murale vor fi efectuate cu sisteme operānd la diferite lungimi de unda (1064nm, 532nm, 355nm, 266nm) īn regim de lucru pulsat. Va fi efectuat un studiu sistematic al efectelor interactiunii dintre laser si materie īn cazul operelor de arta cu scopul de a testa stabilitatea acestor materiale si posibilitatea curatarii lor cu laser īn vederea unor interventii de conservare neinvaziva.

Santiere de restaurare pilot vor fi initiate de firmele de restaurare ELSE Design si DUCT īmpreuna cu INOE si rezultatele stiintifice obtinute īn teren vor fi supervizate de UAB si UAD si vor fi coroborate cu studiile teoretice si cercetarea de laborator desfasurata de UPB-CNC si laboratorul de conservare al UAB. Conditiile de microclimat vor fi monitorizate cu echipament dezvoltat de AZEL. IMMurile din aria conservarii patrimoniului cultural (ELSE Design si DUCT) vor beneficia de transfer tehnologic īn timpul acestui proiect. Restauratorii din aceste companii, studentii si masteranzii de la UAB si UAD vor fi instruiti īn tehnicile avansate de investigare si restaurare ca parte a activitatilor lor specifice.

 
 
INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU OPTOELECTRONICA
INOE 2000


Atomistilor, nr. 1, 077125, platforma Magurele,
Bucuresti - Ilfov, Romania
tel. +40 314 056 398, fax +40 21 457 45 22
E-mail: certo@inoe.inoe.ro
Web: http:\\inoe.inoe.ro\certo

SC ELSE DESIGN SRL

Feleacu,nr. 2, Bucuresti
tel. 021 2328248
E-mail: else.design@itcnet.ro

SC DUCT SRL

Feroviarilor Nr.55, Bucuresti
tel. 021 2242484
E-mail: iuliangabi@hotmail.com

UNIVERSITATEA DE ARTE DIN BUCURESTI

G-ral Budisteanu, nr. 19, Bucuresti
tel. 021 3125429
E-mail: rectorat@unarte.ro

UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCURESTI
CENTRUL NATIONAL DE CONSULTANTA PENTRU PROTECTIA MEDIULUI


Polizu Nr. 1, Bucuresti
tel. 021 3154193
E-mail: a_meghea@chim.upb.ro

UNIVERSITATEA DE ARTA SI DESIGN CLUJ NAPOCA

Piata Unirii nr.31, Cluj-Napoca
tel. 0264 593214
E-mail: rector@uartdcluj.ro

AZEL DESIGNING GROUP

Srt. Marasesti, Magurele-Ilfov
tel. 021 4930065
E-mail: azel93@xnet.ro